PRODUS DE CLUJ
ISTORIE ȘI TRADIȚIE

Ideea fondării Asociației Produs de Cluj a apărut la sfârsitul anului 2010 și s-a materializat câteva luni mai târziu, în februarie 2011. Inițiator a fost Consiliul Județean Cluj, căruia i s-au alăturat Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCTC) și Centrul Agro Transilvania. Mai apoi, locul CJCPCTC avea să fie luat de Școala Populară de Artă „Tudor Jarda”.

Practic, înființarea acestei organizații a fost determinată de faptul că instituția responsabilă cu administrația județului Cluj a conștientizat nevoia de a crea un cadru organizatoric legal pentru a sprijini micii meșteșugari și producători locali. Concret, acțiunile Asociației Produs de Cluj se adresează acelor întreprinzători care păstrează, conservă și promovează tradițiile populare și culinare clujene.


Acțiunile organizate de Asociația Produs de Cluj contribuie la dezvoltarea şi promovarea micilor întreprinzători, cu precădere a celor din mediul rural, dar nu numai, in acest sens organizând în special târguri cu specific tradițional, astfel asigurând reprezentarea județului Cluj la nivel național şi internațional. Prin facilităţile acordate, meşteşugarii şi fermierii sunt încurajaţi să păstreze tradiţiile, prezenţa la târgurile de profil ajutându-i să-şi promoveze şi să-şi vândă produsele, contribuind astfel la creșterea şi dezvoltarea economiei locale. Este vorba despre întreprinzători care produc fructe și legume, gemuri, dulcețuri, sucuri și siropuri naturale, uleiuri presate la rece, vinuri, produse apicole, dar și mici fermieri care desfac brânzeturi, produse din carne de porc, turtă dulce, ciocolată de casă, prăjituri, toate preparate după reţete transmise din generaţie în generaţie. Din târgurile desfăşurate sub marca “Produs de Cluj”, nu lipsesc nici lavanda şi produsele pe bază de lavandă, costumele populare şi accesoriile necesare acestora, bijuteriile lucrate de mână, ceramica, obiectele sculptate în lemn şi produsele de marochinărie. Succesul târgurilor organizate este asigurat, în primul rând, de faptul că partenerii Asociaţiei Produs de Cluj expun obiecte și preparate alimentare tradiţionale, realizate în gospodăriile şi atelierele proprii.


Anual au loc, în medie, 10-15 de manifestări naţionale majore, cărora li se adaugă alte evenimente la care Asociația are rol de partener. Prima manifestare expoziţională organizată de Asociaţie sub brandul Produs de Cluj a avut loc în iunie 2011, iar în anul 2020 am ajuns la târgul cu numărul 100. Pe lângă acestea, s-au înregistrat alte peste 50 de prezenţe la evenimente similare cu rol de co-organizator sau partener.

Dacă la început au fost organizate manifestări expoziționale în orașele din județul Cluj, începând cu anul 2012 „Produs de Cluj” a trecut granițele județului și chiar ale țării, la Bistrița, Zalău, Baia Mare, Iași, Ploiești, București, Satu Mare, Oradea, Arad, Deva, Mediaş, Alba Iulia, Mediaş, Sibiu, Timişoara, Suceava, Zakopane, Londra, Strasbourg, Kladovo. Începând cu anul 2015, produsele clujene sunt prezente şi la Expoziția Internațională Grune Woche (Săptămâna Verde), de la Berlin, cel mai important târg de agricultură şi industrie alimentară din Europa.


Consecventă scopurilor stabilite de fondatori la constituire, Asociaţia Produs de Cluj va continua să organizeze şi să participe la evenimente naţionale şi internaţionale, în cadrul cărora producătorii şi meşteşugarii care ne-au fost şi ne sunt parteneri vor putea să prezinte minunile pe care le au în suflet, care le ies din mâini.


Dar pentru că acum vremurile sunt neprietenoase și nu vă putem invita la noi în târg, ne-am străduit și ne-am adaptat noilor reguli, astfel că venim noi la dumneavostră acasă, pentru a nu vă lipsi de produsele alimentare tradiționale preferate. O facem cu gândul de a avea grijă de noi și de dumneavoastră, respectând cu sfințenie toate măsurile de protecție care se impun în actualele condiții. Prin urmare, livrăm la ușa dumneavoastră „munca” partenerilor noștri din cadrul Asociației Produs de Cluj, de la brânzeturi și preparate din carne, uleiuri presate la rece, zacuscă dulcețuri și siropuri naturale, legume, miere de albine, prăjituri și ciocolată de casă, pâine și cozonaci, vinuri și țuică, produse cosmetice și de igienă personală, bijuterii lucrate de mână. Toate acestea sunt manevrate cu respectarea regulilor de igienă și protecție sanitară pe întregul lanț de fabricație, ambalare și distribuție, toate avizate de instituțiile responsabile.


Prin acest demers, ne îndeplinim misiunea asumată încă de acum 10 ani, și anume de a sprijini micii întreprinzători, baza economiei locale, în același timp manifestâdu-ne responsabil și în ceea ce privește limitarea circulației persoanelor, interacțiunea dintre persoane, evitând aglomerarea spațiilor comerciale.

Asociația “Produs de Cluj” a luat ființă la sfârșitul anului 2010

MEMBRI FONDATORI

CONTACT

PENTRU ORICE INFORMAȚIE
NE PUTEȚI CONTACTA


Aveți întrebări despre cum vă putem ajuta? Trimiteți-ne un e-mail și vom lua legătura cât mai curând..


CONTACT